Varför går jag inte ner i vikt?
Det är lätt att tänka att eftersom jag tränar så mycket kan jag äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt. Tyvärr är det inte så det fungerar. Man kan träna massor varje vecka och ändå lägga på sig fett om kosten inte är som den ska.
En bra start är att ta en titt på hur lite fysisk träning egentligen bränner. Även en timmes springande på rullbandet är inte särskilt mycket när man mäter det i semlor.
Varför går jag inte ner i vikt?
För många har periodisk fasta blivit lösningen för att slippa gå upp i vikt, men som vanligt gäller det att göra rätt. Om du är jätteduktig under din fasteperiod och sedan svullar järnet efteråt kan det lätt börja visa sig genom ökat midjemått. För vissa individer passar det bättre att sprida ut sitt matintag och inte laborerar med fasteperioder, eftersom fastan triggar dem att vräka i sig efteråt.
Varför går jag inte ner i vikt?
Även nyttig mat som frukt, ägg, nötter och fullkornsprodukter kan bidra till viktuppgång om man äter för mycket. Det finns många exempel på mat som är väldigt nyttig för kroppen, men som också innehåller väldigt mycket energi och därför måste ätas med måtta. Så är till exempel fallet med nötter, mandlar och olivolja.
Varför går jag inte ner i vikt?
Många produkter som utger sig för att vara ”nyttiga” är luriga. En fettfri/fettreducerad yoghurt kan till exempel innehålla väldigt mycket socker. En produkt som marknadsförs som ”fri från rafinerat socker” kan ändå innehålla massor av kalorier från fikon och daddlar. Att en produkt innehåller fullkorn innebär inte automatiskt att den är kalorifattig. Det gäller att lusläsa innehållsförteckningen och kontrollera hur det ser ut totalt, istället för att snöa in på någon viss beståndsdel.
Varför går jag inte ner i vikt?
Proteiner är nödvändiga för att bygga upp och underhålla muskler i kroppen, men om du inte använder proteinerna för detta kan de förbrännas som energi istället – så att den där fettförbränningen som du vill ska inträffa uteblir. Att ettt livsmedel är rikt på protein innebär inte att det är fritt från kalorier. Däremot brukar man generellt sett bli mättare på proteiner än på kolhydrater (särskilt snabba kolhydrater). Att äta proteinrik mat som kvarg, ägg, kyckling och liknande är inte fel, men tro inte att dessa livsmedel är fria från energi.